Na 12 succesvolle edities in Amsterdam en soms daarbuiten, blikt komm schon Alter 10 december terug op hoe het allemaal begon. Wij spraken oprichter Susanne over de eerste drie jaar van het 24+ concept. ‘Ik hoop een plek te creëren waar niemand zich oud voelt.’

Komm schon Alter is, op z’n Duits gezegd: nur für 24-Jährigen und älter. Alleen 24+ dus, een uniek concept waarbij een volwassen sfeer wordt gecreërd, met inspirerende muziek en een inspirerend publiek. Het idee voor deze leeftijdsgrens, kwam op feestjes zelf. “Ik kies ervoor om een feest te organiseren met deze leeftijdsgrens, omdat ik mij zelf vaak oud voel in de club. Ik heb niks tegen feestende twintigers, maar ik vind deze niche voor 24-plussers interessant om te ontwikkelen. Ik hoop zo een plek te creëren waar niemand zich oud voelt.”

Ik organiseer een evenement met muziek en artiesten die ík leuk vind. Ik boek wat ik op dat moment interessant vind

Op een inventieve blauwe maandag kwam het idee tot leven. “Ik zat te luisteren naar sets van BergWacht – een Keulse organisatie met veel diepe, melodieuze techno en deep house artiesten. Wat mij opviel is dat een aantal van deze artiesten nog nooit, of bijna nooit, naar Amsterdam was gehaald voor een gig.”

“Ik ben met deze artiesten in het achterhoofd én het 24+ idee aan de slag gegaan. Het resultaat was een uitverkochte editie op de Rozengracht met twee BergWacht artiesten in de line-up; Boss Axis en Fabian Schumann”.

Brutaal

De naam kwam, net als het idee, voort uit de muziek. De woorden ‘komm schon alter’ komen uit de Duitse plaat Nein Mann van 3D Lasterkraft en betekenen ‘kom op ouwe, kom op vriend’. “Het is eigenlijk ook meer een woordgrapje, wat vooral zo begonnen is omdat ik eerst vaak artiesten uit Duitsland haalde. Ik communiceer ook deels in het, wat brutaler, Duits. Het mag wel een beetje scherp zijn.”

De programmering bestaat dus vaak uit Duitse artiesten en ademen altijd een diepe, melodische sfeer. De keuze hiervoor maakt Susanne zelf. “Ik organiseer een evenement met muziek en artiesten die ík leuk vind. De muziekkeuze is daarbij niet altijd commercieel, maar soms vind ik een commerciële artiest nou eenmaal heel erg leuk. Ik boek wat ik op dat moment interessant vind en heb inmiddels een groep artiesten die ik terugkerend uitnodig. Na verloop van tijd heb ik hopelijk een herkenbare ‘komm schon Alter-sound’ opgebouwd.”

Komm schon Alter is onderhand vast meubilair van de Nederlandse scene. Verschillende Amsterdamse locaties, waaronder de Amsterdam Studio’s en de Warehouse Elementenstraat en ook de Utrechtse Basis en het Groningse Paradigm, waren het toneel van het deep housefeest.

Ik merk dat er tijdens ADE een nog grotere 24+ animo is, door de enorme internationale aantrekkingskracht

“Locaties kies ik vaak aan de hand van reacties van het publiek, het seizoen – de winter past bijvoorbeeld beter bij een rauwere locatie – de capaciteit en de beschikbaarheid. Een belangrijk onderdeel van Komm Schon Alter is in ieder geval dat de locatie per keer wisselt. Binnenkort staat er weer een tour op de planning. Het is te gek om te merken dat de vierentwintigplussers buiten Amsterdam ook enthousiast zijn.”

Wall of Alters

Ook twee ruim van te voren uitverkochte edities op Amsterdam Dance Event waren een succes. De laatste editie had, naast vaste artiesten als Miss Melera en Aaryon, ook grote namen op de line-up, zoals Gui Boratto en Alex Niggemann “Dat kan dan makkelijker, ik merk dan ook dat er een nog grotere 24+ animo is, door de enorme aantrekkingskracht van ADE.”

De komende editie, The Vintage Edition, wil Susanne terug naar hoe ze een paar jaar geleden begon. De ‘eerste fans’ worden bedankt in een intiemere setting in de WesterUnie. “Tijdens deze editie heb ik verschillende artiesten uitgenodigd die al op meerdere komm schon Alter events hebben gestaan, zoals een van mijn eerste artiesten Boss Axis en mijn resident Miss Melera en komm Schon Alter-members Prosper Rek, Jonas Saalach en Ruede Hagelstein.”

“Daarnaast heb ik ook nieuwe talenten geboekt zoals Eelke Kleijn, The Wolf Upstairs, Bas Dobbelaer, Budakid en Spaceandtime, die allemaal heel melodieus draaien. Iets wat ik in mijn eerste jaren vaak muzikaal heb neergezet. Het decor wordt ook speciaal op vroeger afgestemd, en de grootste fans worden geëerd op een ‘Wall of Alters’. Deze editie gaat een hele mooie worden!”

“De toekomst is mooi. Het team en ik zijn bezig met de plannen voor 2017. Door mijn fantastische medewerkers heb ik een veel beter idee van alles wat er volgend jaar gaat plaatsvinden, en ernaast zijn we als team bezig met de ontwikkeling van nieuwe concepten. Ik verklap nog niets, maar nodig jullie graag uit.”

De laatste last minute tickets voor komm schon Alter: The Vintage Edition, zijn nu verkrijgbaar via de officiële website.

X